Aquest 15 de maig se celebra el Dia Internacional de les Famílies i, per descomptat, no podem obviar la situació que ens ha tocat viure a causa de la crisi sanitària de la covid-19 i la importància, avui més que mai, de la implicació de les famílies en l’aprenentatge dels seus fills i filles, el nostre alumnat. A continuació, us oferim algunes propostes perquè l’aprenentatge dels continguts dels projectes de Santillana també es porti a terme a les llars.

Quin paper tenen les famílies en l’aprenentatge amb Santillana Projectes?
Com sabem, i com hem anat recordat durant aquestes setmanes, les famílies són un agent educatiu important i, malgrat que no es troben presents a les escoles, no hem d’oblidar el paper que tenen per a l’aprenentatge que es realitza a classe.
En el cas concret dels projectes de Santillana, les famílies poden ajudar-nos a donar significat als aprenentatges i a contextualitzar els nostres projectes. Com? Doncs facilitant-nos materials vinculats amb els continguts del projecte, promovent o recordant experiències dels seus fills i filles relacionades amb els temes dels projectes, realitzant a casa activitats i/o experiments que ampliïn el que s’ha treballat a l’aula, etc.
Les famílies són el punt d’unió per ajudar-nos a relacionar els continguts que volem que aprengui el nostre alumnat amb la seva vida quotidiana, les seves experiències i el seu entorn més pròxim. Si aconseguim aquesta simbiosi, l’aprenentatge dels nostres estudiants serà molt més significatiu.
A l’article «Idees per implicar les famílies en els projectes» us facilitem diferents propostes per fer abans, durant i després de la realització d’un projecte.
El portafolis o dossier d’aprenentatge
El portafolis o dossier d’aprenentatge és un instrument d’avaluació habitual en estudiants d’edats superiors a les del nostre alumnat, però nosaltres estem acostumats a treballar en el quadern de l’alumnat amb les activitats realitzades. Doncs bé, aquest quadern és el primer pas per crear un portafolis complet: què podem fer per ampliar-lo?
Demanarem a les famílies que busquin una carpeta que puguin usar per al projecte que estiguem treballant a cada moment. També podem facilitar-los un petit tutorial per crear una carpeta casolana amb l’ajuda dels més petits. La carpeta servirà per portar a casa les activitats realitzades a l’escola, sigui en forma de fitxes, activitats o dibuixos que representin el que hem après, i per mostrar a l’escola el que hem realitzat a casa o el que hem vist a la televisió, a l’excursió del cap de setmana, al parc amb els amics i amigues, etc., i que ens ha recordat el projecte.
Al portafolis també podem afegir indicacions d’activitats per dur a terme les famílies a casa o fins i tot els temes sobre els quals han de girar les converses, els contes, les observacions de l’entorn, etc.

Per exemple, en el projecte «El cuiner», les famílies poden guardar al portafolis la recepta que han fet a casa, el dibuix del resultat de la recepta o de la quantitat d’ingredients que han utilitzat, una fotografia comprant al mercat, els ingredients retallats d’un catàleg de supermercat, etc.

En el projecte «El circ», les famílies poden incorporar al portafolis les fotografies de les postures circenses que s’han atrevit a fer a casa, una disfressa improvisada de pallasso, l’enllaç a un vídeo en el qual el nen o nena fa de mestre de cerimònies i presenta els espectacles, etc.

Els enigmes
Aquesta proposta consisteix a traslladar a la llar i les famílies preguntes significatives relacionades amb el projecte que hem iniciat i que es resolen seguint un procediment similar al desenvolupat a l’escola: investigar, contrastar, experimentar i valorar l’aprenentatge.
Quan presentem cada projecte al centre, els nens i nenes s’entusiasmen amb la temàtica i es formulen moltes preguntes: Qui és aquest personatge?, per què això és així?, què passa si…?, moltes de les quals podem reconduir per incloure-les en les activitats previstes al projecte. Altres preguntes les treballem creant activitats noves no previstes inicialment.
Aquestes preguntes que es planteja l’alumnat són les que podem decidir traslladar a les famílies perquè les investiguin i trobin la solució per ells mateixos. Una manera de fer-ho és presentant-les a manera d’enigmes perquè nens, nenes, mares i pares s’animin a buscar la resposta. També podem donar pistes sobre com resoldre-les, on trobar la informació, quin tipus d’activitats es poden dur a terme, etc.
D’aquesta manera, donem l’oportunitat d’aprofundir en els temes o preguntes que interessen més a cada nen i nena.
Quines activitats heu compartit amb les famílies del vostre alumnat? Expliqueu-nos-ho a la secció de comentaris.