Benvinguts a un nou article sobre la implementació dels projectes de Grup Promotor / Santillana a l’aula. La finalitat d’aquest article repassar un dels nostres projectes amb l’objectiu d’anar coneixent alguns trucs i estratègies que ens poden ser útils a l’hora de portar a la pràctica aquest projecte o altres.
Per això, en aquest cas, utilitzarem el projecte No malgastis energia!, que tracta sobre les fonts d’energia i les formes en què la seva obtenció i ús afecta al medi ambient.

Com podreu veure, es tracta d’un projecte de nivell III, és a dir, considerat adequat per a l’alumnat de 5è i 6è de Primària, i, com la resta dels projectes d’aprenentatge, està estructurat en tres etapes: «Punt de partida», «Tasques d’investigació» i «Finalitzem el projecte». A continuació farem un repàs de les activitats proposades per a aquestes etapes, mitjançant el qual aprofitarem per enllaçar amb alguns articles que puguin ser interessants i explicar noves idees, trucs i consells útils a l’hora de dur-lo a terme amb el nostre alumnat. Comencem?
Primers passos
Com amb tots els projectes de Santillana, comencem fent algunes activitats per preparar l’alumnat per a l’aprenentatge del tema del projecte. En concret, aquests exercicis es divideixen en activitats de motivació, seguides per una explicació general sobre en què consisteix el projecte i, finalment, algunes activitats sobre coneixements previs.
Una manera diferent de treballar aquest últim tipus d’activitats, les de coneixements previs, és per mitjà de les rutines del pensament. És una tècnica o estratègia concreta que té com a objectiu guiar la forma en què es duu a terme la reflexió sobre un tema. En el cas que ens ocupa, us proposem una estratègia especialment interessant, la CSI: Color-Símbol-Imatge.

Aquesta rutina és molt útil per guiar el pensament no verbal i fer aflorar una altra classe de reflexions a partir dels tres elements que apareixen en la denominació: colors, símbols i imatges.
En aquest projecte en concret, la rutina CSI es podria dur a terme al final del punt de partida, a l’activitat on es demana als alumnes que expliquin tot el que sàpiguen sobre uns determinats conceptes (escalfament global, capa d’ozó…).
L’activitat amb aquesta rutina consisteix a triar un dels conceptes i, mitjançant l’organitzador gràfic corresponent a la rutina, pensar en un color, un símbol i una imatge que ens vingui al cap a l’hora de considerar el concepte triat. Passat un temps, que serà aquell que el docent consideri necessari per a dur a terme l’activitat, es pot demanar a diferents voluntàries i voluntaris que expliquin els colors, els símbols i les imatges que han pensat.
Duem a terme la recerca
Un cop finalitzada la primera etapa, trobem una sèrie de tasques de recerca dissenyades especialment per guiar els aprenentatges sobre els continguts que es tracten en el projecte. Com a docents, podem triar la realització de totes les tasques o només aquelles que ens interessin especialment. En qualsevol cas, un dels aspectes que cal tenir en compte és oferir a l’alumnat la possibilitat, en tot moment, de visualitzar el progrés i els avanços que s’estan fent. Per fer-ho, podem utilitzar una barra de progrés o un mural de seguiment, com la que vam veure en l’article sobre els romans.
Mitjançant aquestes dues idees, l’alumnat pot tenir, en tot moment, una visió general del progrés del projecte i de quines són les següents activitats. Això és especialment important per posar en pràctica la regulació del propi aprenentatge, i pot servir com a punt de partida i acabament en cadascuna de les sessions: «anteriorment vam fer (…), ara farem (…) i després farem (…)».
En tot cas, podeu conèixer més detalls sobre les dues idees en anteriors articles d’aquest blog, com l’article sobre gamificació, l’exemple sobre gamificar del projecte Els nostres avantpassats romans i l’article dedicat al mural de seguiment.
Posem en pràctica els aprenentatges
Finalment, es proposa a les nenes i els nens una sèrie d’activitats amb les quals poden posar en pràctica els aprenentatges fets durant l’etapa anterior, que en aquest cas és la preparació d’una jornada de conscienciació en la qual expliquin tot el que han investigat sobre l’energia i la millor manera d’obtenir-la i utilitzar-la.
D’altra banda, abans d’acabar les activitats del projecte se’ls preguntarà sobre alguns aspectes del treball en equip per mitjà d’una sèrie de preguntes i tres nivells d’adquisició. Una manera de treballar-les de manera visual i col·laborativa és amb les dianes d’avaluació.
Les dianes d’avaluació són una manera molt visual de mostrar els resultats d’una rúbrica. A més, si s’utilitza una mateixa diana per a tots els membres de l’equip, es poden observar d’un cop d’ull les valoracions dels integrants i fomentar el debat entre ells.
Una diana es pot treballar de forma més o menys cooperativa imprimint-la en un full de paper, que serà utilitzada per tots els integrants d’un equip, o bé de manera conjunta amb tota la classe, utilitzant un tros gran de paper continu d’embalar que es pugui penjar d’una paret. La manera de col·locar les valoracions de cadascú pot ser més o menys creativa segons cada cas; per exemple, utilitzant pintura de mans, adhesius o altres maneres que se us acudeixin.
Per acabar
Aquí finalitzem el recorregut per aquest projecte, i ho fem donant-vos tres recomanacions molt concretes: utilitzar una rutina de pensament, ajudar l’alumnat a visualitzar el progrés i usar dianes d’avaluació per valorar el treball en equip. Encara que haguem fet servir l’exemple concret del projecte No malgastis energia, aquestes tres idees es poden replicar en altres projectes.
I vosaltres, teniu alguna idea o consell per a aquells docents que vulguin dur a terme aquest o un altre projecte? No dubteu a deixar les vostres recomanacions a continuació amb un comentari.
Fins al següent article!