Idees per organitzar els projectes de Santillana per al nou curs

Comencem un nou curs, amb nous continguts per a l’alumnat, noves experiències, noves aventures i també nous projectes de Grup Promotor / Santillana.

Encara que, com ja hem comentat en diverses ocasions, els projectes de Grup Promotor / Santillana ja tenen organitzades les tasques que cal realitzar, és necessari planificar-los per integrar-los bé tant al centre com a l’aula.

A l’inici del curs hem de pensar en moltes coses, per això us ajudarem a preparar tot el que fa referència als projectes. Recordeu que teniu a la vostra disposició els materials docents, que podeu consultar en qualsevol moment.

L’horari

Quan farem el projecte? És molt possible que ja hàgiu decidit quan i en quin horari realitzareu els projectes que teniu previstos per a aquest curs. Els projectes de Grup Promotor / Santillana desenvolupen la part del currículum que correspon a cada temàtica del projecte, enfocats des de l’àmbit del coneixement del medi natural o social i cultural, per la qual cosa no són una activitat complementària a les tasques habituals: són una metodologia per treballar continguts curriculars. Per això, el més recomanable és desenvolupar-los en l’horari previst per a les àrees associades.

La durada

D’altra banda, cal decidir el moment del curs en el qual es realitzarà el projecte. Des que es dissenyen, els projectes de Grup Promotor / Santillana estan pensats per desenvolupar-se, en la majoria de casos, en 6 setmanes amb una dedicació de 3 hores setmanals, però aquesta durada és relativa, ja que l’aplicació de les tasques i les activitats pot ser molt diferent segons els centres (als alumnes els pot interessar més un tema que uns altres, si hi ha alumnat que s’interessa més per un tema pot ser que sorgeixi la realització d’una tasca complementària a les del quadern, i això pot condicionar la durada total del projecte).

A més, podeu decidir realitzar el projecte durant les 6 setmanes, durant una o dues setmanes intensives o allargar-lo durant tot el trimestre. Una vegada decidit això us serà més fàcil triar el moment del curs adequat per dur-lo a terme. Us recomanem que tingueu en compte els factors següents:

  • Si és necessari treballar continguts previs a la realització del projecte, és a dir, no és el mateix quan els continguts s’aborden per primera vegada que si ja s’han vist aspectes que hi estan relacionats.
  • Si podem fer coincidir el projecte amb algun esdeveniment, per exemple, utilitzar el projecte A berenar! per celebrar la festa de final de curs, o desenvolupar el projecte Som jardiners i jardineres a la primavera, quan es pot observar la floració.

La implicació de les famílies i la comunitat

Els projectes són una bona excusa per afavorir i intensificar la relació amb la comunitat, ja que hi podem trobar diferents moments per intervenir en l’entorn, des d’aplicar el producte final del projecte per a la comunitat (per exemple, quan cal fer alguna exposició, fira, campanya de conscienciació, etc.) fins a buscar informació en l’entorn (preguntar a algun expert, anar a la biblioteca municipal, visitar un museu, etc.).

En totes aquestes tasques podem sol·licitar també la participació de les famílies: col·laborant a organitzar algun esdeveniment, participant-hi, ajudant els seus fills i filles a recopilar certa informació sobre la temàtica del projecte… A més, és convenient explicar a les famílies la metodologia de treball i les temàtiques dels projectes que es realitzaran per complementar el treball d’aula amb les experiències fora de l’escola. En l’article «Explicar el treball per projectes en la reunió amb les famílies» podeu trobar idees sobre com afrontar aquesta reunió inicial.

Els materials

A la Guia Docent de cada projecte teniu la descripció de cadascuna de les tasques que es proposa realitzar, i també propostes per ampliar-les amb les finestres d’aprenentatge. A partir de la programació de cada tasca o activitat es pot preveure si és necessari aportar algun material en concret. Però a més cal tenir en compte que, si fem alguna activitat complementària a les del quadern, també s’hauran d’anticipar els recursos necessaris (humans, materials, temps, etc.).

L’avaluació

Finalment, per a l’avaluació també podem complementar la proposta de cada projecte. En la Guia Docent teniu a la vostra disposició les rúbriques per a l’avaluació i en el Manual de formació docent, tota la informació necessària per aplicar una avaluació formativa. Per tant, l’avaluació ja està preparada, però així i tot podeu decidir aplicar el diari de classe o el portafolis de cada alumne o alumna com a eina de seguiment.

Amb tot això podeu preparar uns projectes molt complets, interessants i, sobretot, que promoguin l’aprenentatge significatiu del vostre alumnat.

Us desitgem molta sort per a aquest nou curs i esperem que ens expliqueu la vostra experiència amb els projectes de Grup Promotor / Santillana!----------

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *